Egészségközpontunkban  sokszor találkozunk azzal a kifogással, amikor a túl kevés folyadékbevitel miatt feddjük meg betegeinket, hogy azért nem isznak eleget, mert nem szeretik a tiszta vizet.

 

 

De leginkább az veri ki nálunk a biztosítékot, amikor azzal védekezik a kedves beteg, hogy ő iszik bőven folyadékot, mert elfogyaszt naponta 1 flakon kólát, néhány energiaitalt, és még kávézni is szokott naponta 2-3 alkalommal.

Ilyenkor szoktuk beavatni a vendéget abba, hogy melyek az egészségünk szempontjából 3T (ejtsd: három té) csoportjába tartozó italok. A 3 T rövidítés a történelem órákról lehet ismerős, jelentését tekintve a tiltott, tűrt és támogatott kifejezésekből áll össze.

Nézzük először a legveszélyesebbet, a tiltott kategóriát. Fontos, hogy itt nem csak az alkohol tartalmú italokra gondolunk. Persze, az alkohol, és kiemelten a tömény, rossz minőségű szeszes italok jelentős részét képezik ennek a csoportnak. Ám ide tartoznak az energiaitalok, a szénsavas-, színezékekkel- és ízfokozókkal dúsított- és túlcukrozott üdítők, főleg a kóla, plusz a túlzott kávézás is. Persze, nem azt akarjuk mondani, hogy ezek mind halálos mérgek és soha, egyetlen kortyot sem ihatunk belőlük. Viszont tudomásul kell vennünk, hogy az ebben a listában szereplő innivalók nem számítanak bele a napi folyadékbevitelbe.

Sajnos annyi mérget és savasító anyagot tartalmaznak, hogy több kárt tesznek, mint amennyi hasznot hoz a bennük lévő víz. Ezért ha ilyesmit fogyasztunk, legalább ugyanannyi plusz tiszta vizet is mellé kell tennünk, hogy könnyítsük a testünk salaktalanítását.

Kevésbé veszélyes az egészségünkre az, ha zömében vízzel pótoljuk a folyadékveszteségünket, de időnként elfogyasztunk némi dobozos gyümölcslevet, bolti szörpöt, ízesített ásványvizet. Az is a „tűrt” kategóriába tartozik, ha kávézunk ugyan, de legfeljebb 2 adagot naponta, mindig étkezés után- soha sem üres gyomorra isszuk, és mindig fogyasztunk a kávénk mellé 2-3 deci tiszta vizet. Továbbá ebbe az italcsoportba tartoznak a fekete teák és a szénsavas ásványvizek is.

Ezek után jogos a kérdés, hogy mi marad a támogatott kategóriában, ha szinte mindent elnyelt a tiltott és tűrt lista?

A támogatott listába azok az italok kerülnek, amelyeket bármilyen mennyiségben fogyaszthatjuk, és nem kell attól tartanunk, hogy ártanak az egészségünknek. A lista a következő: tisztított víz, szénsavmentes ásványvizek, lúgos vizek, frissen préselt gyümölcs- és zöldséglevek, csíralevek, adalékmentes házi szörpök, hozzáadott cukormentes bolti gyümölcslevek, növényi tejitalok, zöld-, vörös-,és fehér tea, gyümölcstea, házi gyümölcs kompót, zöldségleves, húsleves.

Törekedjünk arra, hogy döntően a támogatott listából pótoljuk a szükséges folyadékot!

 

Egészségpercek rovatunkról nem marad le, ha feliratkozik YouTube csatornánkra ide kattintva.

Nem iszik elegendő, vagy jó minőségű folyadékot? Szeretné tudni, hogy ez mit okoz a szervezetében?  Forduljon hozzánk bizalommal!

Fájdalommentes vizsgálatainkról ITT mindent megtudhat.

Forduljon hozzánk bizalommal!

Foglalja le időpontját telefonon: +36 20/279 14 76 

Vagy írjon nekünk: info@korinmed.hu

Az egészséges, boldog élet Önnek is jár!

 

Hasonló bejegyzések


Ossza meg ezt!