A szakember szerint fontos, hogy ne csak a tüneteket, hanem a kiváltó okokat is kezeljük.

Debrecen. Csökkenő energiaszint és koncentráció, ingerlékenység, valamint elegendő alvás mellett is fáradékonyság. Sokan ezeknél a tüneteknél már a tavaszi fáradtságra gyanakodnak, s úgy gondolják, vitaminkészítményekkel, valamint rendszeres gyümölcs- és zöldségfogyasztással mindennek elejét lehet venni.

Összetett probléma

– Ez mind remek tanács, és nem is áll nagyon messze az igazságtól, de ennél jóval összetettebb kérdésről van szó. A tavaszi fáradtság valódi oka két részből áll: egyrészt a szervezet a téli évszakban kimerül a tápanyagban szegény táplálkozás és a túlhajtottság miatt – ezen a problémán segítenek a vitaminok és a változatos étrend. Másrészt – ami az igazi gond – a pörgős életvitelünkhöz képest lelassul az anyagcserénk, valamint sok szennyezőanyag halmozódik fel a szervezetünkben. A vitaminok csak enyhítik a panaszokat, épp ezért azt hisszük, megoldódott a helyzet, ám a mérgező anyagok szép csendben tovább halmozódnak, mígnem egyszer csak komolyabb betegséget okoznak – mondta el a Napló érdeklődésére Szőke-Rácz Lívia, a természetes gyógymódok doktorandusza, író.

A máj szerepe

Kifejtette, a tavaszi időszak a keleti egészségtudományok szerint a máj megtisztulásának időszaka. A májunk az egyik legfontosabb szervünk, mintegy 500 feladatot lát el a testünkben, ezek egyike a méregtelenítés. Azonban rendkívül megterhelő, ha a májunk számára könnyen kezelhető méregmennyiség többszörösét visszük be a kipufogógázok, növényvédő szerek, tartósítók, ízfokozók, mérgező tisztítószerek formájában. – Mindezeket felhalmozza a szervezet a téli időszak folyamán, amikor a testünk takarékon működik, nem pocsékol energiát komolyabb méregtelenítésre, csak a túléléshez szükséges folyamatokat látja el. Tavasszal viszont a májunk felpörög, beindul a nagytakarítás a testünkben is, és az okozza a panaszokat, hogy a májnak nagyon erőlködnie kell, hogy elvégezze a dolgát. Tehát, ha nem akarunk állandó ingerültséggel és fáradtsággal küzdeni, akkor meg kell támogatnunk testünk tisztulását hatékony, XXI. századi eszközökkel, hogy gyorsan helyreálljon a teljesítőképességünk – hívta fel a figyelmet a szakember.

Elmondta továbbá, a méregtelenítés, salaktalanítás, tisztítókúra kifejezésekre számtalan információt találunk az interneten, ám nagyon sok ellentmondásba ütközhetünk ezek kapcsán. Különböző teakeverékek, tabletták, rostkészítmények, kapszulák, italporok, beöntésreceptek tömkelege jön velünk szembe a találati listán, és persze mindegyikről azt olvassuk, hogy ez a legjobb megoldás.

– Nagyon fontos, hogy soha senki se fogjon bele olyan salaktalanításba, amely nem felel meg bizonyos feltételeknek. A jó tisztítókúra legfontosabb ismérve az, hogy tökéletesen személyre szabott. Minden esetben elengedhetetlen, hogy szorosan a beteg aktuális állapotára igazítsuk a méregtelenítés folyamatát és eszközeit. Hiszen a személyes körülményeknek, szokásoknak, életvitelnek és legfőképp a beteg pillanatnyi egészségi állapotának a figyelmen kívül hagyásával egy rosszul megválasztott salaktalanítási mód kárt is okozhat. A helytelen méregtelenítés túlterhelheti a májat, a bélrendszert, a keringést, kiszáradáshoz, súlyos nyomelemhiányhoz, veseelégtelenséghez, epe­görcshöz, vese-, hólyag- vagy epekövek hirtelen, veszélyes megindulásához és egyéb problémák felerősödéséhez vezethet – hangsúlyozta Szőke-Rácz Lívia.

Szükség van a vitaminokra is

Összegezve elmondható, hogy az egyetlen valódi megoldás a tavaszi fáradtság elkerülésére vagy rövidre zárására a személyre szabott, szakértő által összeállított méregtelenítő kúra, majd ezt követően a változatos, vitaminokban és nyomelemekben gazdag, minőségi alapanyagokból összeállított étrend, melynek mindennapos részét képezik a friss zöldségek, gyümölcsök az elfogyasztott ételmennyiség legalább 30-50 százalékában. Továbbá elengedhetetlen minden évszakban a szervezet számára aktuálisan szükséges étrend-kiegészítők bevonása a táplálkozásunkba, mert sajnos az ételeink manapság nem tartalmaznak annyi tápanyagot, amennyit kellene, így még a legtudatosabb étrenddel sem tudjuk bejuttatni a testünkbe azt a tápanyagmennyiséget, amely szükséges a pörgős életvitelünk fedezésére.  VK

Forrás: Hajdú-bihari Napló 2019.04.02

 

 

 

Ön is szeretné elűzni a tavaszi fáradtságot? Személyre szabott méregtelenítő kúrán gondolkozik? 

Forduljon hozzánk bizalommal!

Fájdalommentes vizsgálatainkról ITT mindent megtudhat.

Foglalja le időpontját telefonon: +36 20/279 14 76 

Vagy írjon nekünk: info@korinmed.hu

Az egészséges, boldog élet Önnek is jár!

 

Hasonló bejegyzések


Ossza meg ezt!