Ne aggódjon! Nem az egyik legújabb diéta-őrületben akarjuk bevonni Önt! Sőt! Épp arról akarjuk meggyőzni, hogy egyetlen tápanyag-megvonásra épülő diéta-divatba se fogjon bele, mint a zsírszegény vagy szénhidrátszegény étrendek. Hosszú távon egyik sem egészséges a szervezetének! Rövidtávon hozhatnak látványos eredményeket, de tartós alkalmazás mellett előbb-utóbb hiányállapotok, majd betegségek kialakulásához vezethetnek.

A cikk tartalmát (amely a Menedzserklinika Egészségpercek rovatban hangzott el az Fm90 Campus Rádióban) meg is hallgathatja YouTube csatornánkon, az alábbi képre kattintva, vagy tovább olvashatja a kép után.

A Menedzserklinika Egészségpercek előző részében megmutattuk Önnek, hogyan vezethet epekő kialakulásához a túlzottan zsírszegény étrend. Ebben a cikkben a zsírokban bővelkedő, mégis fitt étrend titkába avatjuk be.

 

Elsőnek rögtön tisztázzuk a legfontosabb kérdést: mindenfajta zsírra szüksége van a szervezetnek?

Jöhet a szalonna, a libazsíros kenyér és a csülök bármilyen mennyiségben?

A válaszunk: nem!

Ugyanis az állati zsírok telített zsírsavak, amelyek nincsenek különösebb hasznunkra, ellentétben a telítetlen zsírsavakkal, amelyek a testünk jófajta zsírállományának legfőbb építőelemei. Ilyenek például a hidegen sajtolt növényi olajokban fellelhető omega zsírsavak, és a lecitin.

 

Miért olyan fontosak nekünk a jótékony zsírok?

Segítenek az emésztési folyamataink kiegyensúlyozásban. Továbbá, számos zsírban oldódó tápanyag felszívódásához nélkülözhetetlenek. Plusz bizonyos szerveink, például az agyunk és a májunk zsírszövetekből áll.

Kiemelt szerepet tölt be a zsír, mint testünket védő- szigetelő réteg, amelynek nem csak hőszigetelő, hanem mechanikai védő szerepe is van. Gondoljunk csak arra, hogy egy sovány ember mekkora zúzódásokat és sérüléseket szerez egy baleset során, és mennyire üti meg magát egy nagyobb zsírréteggel rendelkező embertársunk hasonló esetben.

Ráadásul az egész testünket behálózó idegrostjainkat védő mielin hüvely is zsírszövetekből épül fel, tehát az idegeinket is zsír védi a sérüléstől! Csak épp nagyon nem mindegy, hogy milyen minőségű zsírból építkezik a testünk. Az-az, hogy a szervek közti és hastájéki úszógumit gyarapítjuk az étrendünkkel, vagy tudatos zsírfogyasztóként csak a szükséges mennyiséget visszük be a megfelelő fajta zsírokból.

Az is kivétel nélkül minden Crohn-betegünkre jellemző, hogy hosszú ideje erős stressznek, lelki és szellemi megterhelésnek vannak kitéve. A tünetek ugyan enyhülnek, amikor nyugodtabb időszak van, ám felerősödnek, amikor feszültebb napokat él meg a beteg. Hirtelen stressz-hatásra pedig nagyon heves hasi tünetekkel reagál a betegek szervezete.

Fogyasszon Ön is minden nap hidegen sajtolt olajokat, mint az olíva olaj, szőlőmagolaj, tökmagolaj, repceolaj.

Egyen hetente többször avokádót, naponta 1 marék mandulát, mogyorót, diót vagy tökmagot.

Hetente legalább háromszor egyen tojást.

Ha legalább egyik-másik jótékony zsírsavakban gazdag alapanyagot az étrendje mindennapi részévé teszi, ezzel Ön is sokat tesz az idegrendszere, érrendszere, agya jobb működéséért!

Figyelje az FM90 Campus Rádió műsorát (akár online is), ahol naponta hallhat egy szuper aktuális egészségtippet!

Mikor?

 

  • Reggel 8 órás hírek előtt,
  •  délután 1 órás hírek előtt
  • és fél 5-ös hírek után.

Egészségpercek rovatunkról nem marad le, ha feliratkozik YouTube csatornánkra ide kattintva.

Vajon az Ön zsírfogyasztása egészséges?

Szervezet mindent elárul, kivizsgálásunk során semmi nem marad titokban!

Fájdalommentes vizsgálatainkról ITT mindent megtudhat.

Forduljon hozzánk bizalommal!

Foglalja le időpontját telefonon: +36 20/279 14 76 

Vagy írjon nekünk: info@menedzserklinika.hu

Az egészséges, boldog élet Önnek is jár!

 

Hasonló bejegyzések


Ossza meg ezt!