Dr Kacsó Kornélia

Vezető szakorvos

Gyermekgyógyász- Családorvos- Homeopátiás orvos- Biorezonanciás és mágnesrezonanciás szakértő- Rejtett betegségek diagnosztája
Normalizálja a szívritmust, nyugtatja az idegrendszert és növeli a tüdőkapacitást az a fajta a légzés, amit ebből cikkből könnyen és gyorsan elsajátíthat. Naponta pár perces gyakorlással nagyon hamar élvezheti a légzés gyógyító hatását.
légzőgyakorlat

Egészségünk szempontjából döntő jelentősége van a nyugodt, egyenletes, mély légzésnek és a megfelelő légzéstechnikának. A légzés a szervezet egyik fő energiaforrása. Hatással van testünk, lelkünk és elménk működésére is. A tüdő látja el a szervezetet oxigénnel és a tüdő távolítja el a kilégzéssel a méreganyagokat és széndioxidot tartalmazó elhasznált levegőt. Ha a tüdő gyenge, akkor csökken a védekezőképességünk és esélyt adunk a fertőzéseknek.

Ideje több figyelmet szentelni tüdőnknek, ha a következő tüneteket tapasztaljuk:

Érzelmi szinten
pesszimizmus
szomorúság
távolságtartó viselkedés
unalom

Testi szinten
légszomj, asztma
torokproblémák
ekcéma, bőrszárazság
túl sok vagy túl kevés izzadás

A tüdő akkor működik jól, ha a levegő tiszta és megfelelő technikával lélegzünk.

Nem minden ugyanis hogyan és hova vesszük a levegőt!

Mellkas vagy has?

A horkoláshoz is köze van és számos felsőlégúti betegség, illetve allergia hátterében állhat a felületes mellkasi légzés. Figyelje meg, Ön hova veszi a levegőt? Inkább a mellkas vagy a has emelkedik? Ha inkább a mellkas, akkor Ön is felszínesen lélegzik. Sajnos a legtöbben így vesznek levegőt. Ennél a légzésnél valójában kevés levegőhöz jut a testünk. A tüdő nem töltődik meg eléggé, a levegővétel szapora, és ez a felszínes légzés fokozhatja az idegességet, a stresszt, a feszültséget és a fájdalmakat.

A mellkasi légzéssel nem tudjuk teljes mértékben kihasználni a légzés gyógyító,

stresszcsökkentő hatását.

Használjuk ki a légzés gyógyító hatását

Minden öngyógyító, egészségmegőrző program alapvető része a légzőgyakorlat. Ősszel különösen fontos, hogy figyeljünk a tüdőnk egészségére, erősítsük, felkészítsük a hidegebb napokra. A jógázók körében ismert. Jóval nagyobb mennyiségű tiszta levegőt juttathatunk szervezetünkbe, ha nem mellkasba lélegzünk, hanem hasi, vagy rekeszizom légzést végzünk. Ezáltal frissebbek leszünk és segítjük szervezetünk regenerációját.

A has emelkedjen, ne a mellkas

Légzésünk alapja a hasi légzés. Figyeljük meg: az újszülöttek és kisgyerekek ösztönösen így lélegeznek.  Ez a légzés teszi lehetővé a tüdő kapacitásának teljes kihasználását, a tüdőbe így áramlik a lehető legtöbb levegő, biztosítja a megfelelő levegőcserét.

Ha tudatosabban lélegzünk, és a felszínes mellkasi légzés helyett egyre gyakrabban így lélegzünk, akkor hamar megtapasztalhatjuk egészségmegőrző, gyógyító hatásait:

– helyreállítjuk vérünkben az oxigén és szén-dioxid egyensúlyát

– normalizálhatjuk szívritmust

– segíti az ellazulást

– természetes módon nyugtat és elmélyíti a légzést

– növeli a tüdőkapacitást

– életerőt ad és növeli az életkedvünk is

 

Így gyakoroljuk a hasi légzést

 

1.Feküdjünk vagy üljünk le kényelmes testhelyzetbe.

2. Helyezzük egyik kezünket a hasunk alsó részére, másik kezünket a mellünkre.

3. Vegyünk lassú, mély lélegzetet, hadd menjen le a levegő egészen a hasunkba. Érezzük a hasunkon tartott kezünkkel, hogy a levegő mélyen beáramlik. Figyeljük a mellkasunkon lévő kezünket is, hogy megmozdul-e.

A cél az, hogy a hasunkon tartott kezünk fel-le emelkedjen, miközben a mellünkön lévő kezünk minél inkább mozdulatlanul maradjon. Lélegezzünk ki lassan, hasunkból és mellkasunkból minden levegő távozzon.

4. Kezdjük újból a friss, tiszta levegő belégzését, és figyeljük a hasunkon tartott kezünket. Tartsuk benn a levegőt néhány másodpercig, majd a kilégzéskor engedjük, hogy a hasunk teljesen lesüllyedjen, minden levegő kimenjen belőle.

5. Ismételjük 5-10 alkalommal majd tartsunk pihenőt, vagyis lélegezzünk természetes, megszokott módon. Végezzük újabb 5-10 percig a hasi légzést. Nyugtató hatását azonnal lehet érezni.

Jó gyakorlást kívánunk!

Hasonló bejegyzések


Ossza meg ezt!