Az Egészségpercek előző részében beavattuk Önt a koffein hasznos és sötét oldalába. Most megosztjuk Önnel, hogy milyen egészséges alternatívái vannak az instant kávé-kóla-energiatal horrorisztikus hármasának.

A cikk tartalmát (amely az Fm90 Campus Rádióban hangzott el) meg is hallgathatja YouTube csatornánkon, az alábbi képre kattintva, vagy tovább olvashatja a kép után.

A legkézenfekvőbb és egyben határozottan egészségesebb alternatíva a frissen őrölt, minőségi kávébabból készült főzet. Ilyet fogyaszthatunk a legtöbb prémium kategóriás kávézóban, jobb éttermekben. Akár otthon is, ha van profi kávégépünk, vagy szívesen macerálunk a kézi darálóval és kotyogós kávéfőzővel. Talponállókban és presszókban nem kapunk minőségi, friss kávéfőzetet.

A második legismertebb és egyben egészségesebb lehetőség a horror-hármas kiváltására a minőségi, szálas fekete tea. Ez a nővény koffein tartalomban közel áll a kávéhoz. Azonban a fekete teában lévő egyéb anyagoknak köszönhetően a koffein felszívódása lassúbb és egyenletesebb. Ezáltal fokozatosan pörgünk fel és tovább tart az élénkítő hatás. De ezt sem érdemes túlzásba vinni, hisz nem helyettesíthetjük vele a minőségi pihenést. Plusz a savasító hatása miatt árthatunk a gyomrunknak is. Hogy ezt elkerüljük, naponta maximum 1-2 teáskanálnyi teafűből készült, 1-2 liternyi híg főzet fogyasszunk a nap folyamán egyenletesen eloszlatva.

Mit értünk rossz adagolás, gyenge minőség és helytelen felhasználás alatt?

Például azt, amikor a kevés alvást rendre túlzott kávé-, energiaital-, esetleg kólafogyasztással próbáljuk ellensúlyozni. Semmi értelme, hisz a nagyobb dózisú koffein is csak rövid időre pörgeti fel a keringést. Valódi éberséget nem okoz, az agy igazi felfrissülését nem segíti!

 

Ennél bátrabban és áldásosabb hatásuk miatt nagyobb mennyiségben adagolhatók a zöld, vörös és fehértea-félék. Ezek a tea-fajták mind kevésbé fermentált és más eljárással feldolgozott változatok. Ennek köszönhetően sokkal több értékes frissítő-élénkítő hatóanyagot tartalmaznak. A koffein tartalmuk azonban alacsonyabb a fekete teánál és a kávénál. Ezeket korlátozás nélkül fogyaszthatjuk, csak az egyéni igényeink és életvitelünk szab határt az élvezetnek.

 

És a teljesen büntetlenül, korlátlan mennyiségben bevethető frissítők, amelyek hatékony és nagyon is egészséges alternatívái a kávé-kóla-energiaital hármasának: a frissen facsart gyümölcs, zöldség és csíra levek. Divatos idegen szóval élve: smoothie-k. Ezek az italok már kaphatók a közértekben, benzinkutakon, de otthon is könnyen elkészíthetők.

Hatalmas dózisban tartalmazzák az agy számára azonnal hasznosítható szénhidrátokat és vitaminokat. Az elfogyasztást követően perceken belül valódi, tartós felfrissülést garantálnak a megfáradt idegrendszernek és az izomzatnak fizikai és szellemi túlterheltség esetén egyaránt. Próbálja ki bátran! Nem fog csalódni!

Egészségpercek rovatunkról nem marad le, ha feliratkozik YouTube csatornánkra ide kattintva.

 

Ön egészségesen táplálkozik?

Akár igen, akár nem, az biztos, hogy a táplálkozás nyomot hagy a szervezetben.

Kivizsgálásunk során semmi nem marad titokban!

Fájdalommentes vizsgálatainkról ITT mindent megtudhat.

Forduljon hozzánk bizalommal!

Foglalja le időpontját telefonon: +36 20/279 14 76 

Vagy írjon nekünk: info@korinmed.hu

Az egészséges, boldog élet Önnek is jár!

 

Hasonló bejegyzések


Ossza meg ezt!