Ezúttal egy izgalmas témával készültünk Önnek! Beavatjuk Önt abba, hogy hogyan okozhat epekövet a túlzottan zsírszegény étrend.

 

Az ember mindenevő élőlény. A testünknek mindenfajta táplálékra szüksége van. Ehhez van felépítve az egész emésztőrendszerünk. Arra vagyunk berendezkedve, hogy fehérjéket, szénhidrátokat, zsírokat, szerves, és szervetlen tápanyagokat egyaránt fel tudjon dolgozni a szervezetünk.

Ehhez képest időről időre felütik fejüket olyan eszement diéta-divatok, amelyek bizonyos tápanyagfajták tartós megvonására épülnek.

Mivel itt a tavasz, ilyenkor sokan drasztikus fogyókúrába kezdenek, hogy nyárra formába lendüljenek. Ezért arra szántuk a mai napot, hogy a zsírmegvonásra épülő diétás étrend hátrányait, és legfőképp az epehólyagra gyakorolt negatív hatását mutassuk meg Önnek.

Fontos tudni az epehólyagról, hogy elsődleges funkciója tárolni és adagolni a máj által termelt epesavat. Ez a testnedv biztosítja az elfogyasztott zsírok helyes lebontását, a zsírban oldódó tápanyagok feldolgozását. Jelentős szerepe van a megfelelő bélmozgásokban, ezáltal az egész emésztési folyamat előre haladásában. Továbbá az anyagcserében, salaktalanításban, és az emésztőrendszeri kórokozók elleni védelmében is.

Miért olyan veszélyes a zsírszegény étrend az epénkre?

Azért, mert ez a hüvelykujjnyi kis szervecske csak akkor adagol epesavat az emésztőrendszerbe, ha az agy megfelelő jelet küld neki. Tehát akkor, amikor viszünk be zsírt a szervezetbe. Ellenkező esetben a máj által minden nap termelt epesav csak gyűlik és sűrűsödik, hisz nincs miért aktiválni magát az epének.

Tehát ha tartósan zsírszegény étrendet folytatunk, akkor először csak annak a veszélynek tesszük ki magunkat, hogy egy nagyobb lakoma esetén könnyen megterheljük a túlkímélt emésztőrendszert. Ezért gyomorrontás, epegörcs, hányás, hasmenés lehet a buli vége.

Hosszabb távon pedig kitesszük magunkat az epekő kialakulás veszélyének. Hiszen a fel nem használt epesav hosszú időn át sűrűsödve könnyen összecsomósodik. Majd szép lassan üreges kövecskékké formálódik, amelyek elmozdulva elzárhatják az epeutakat, ami azonnal műtétet, epehólyag eltávolítást von maga után.

De ha még nem is kerül sor azonnali műtétre, Önnek akkor is fontos tudnia, hogy egy epekő mindig időzített bomba. Egyrészt könnyen elmozdul, másrészt az üreges belsejében kórokozók lébecolnak, amelyek onnan kiszabadulva súlyos epe és májgyulladást, akár hasnyálmirigy gyulladást is okozhatnak. Ez utóbbi könnyen életveszélybe sodorhatja Önt!

A következő részben beavatjuk Önt a zsírszegény étrend további veszélyeibe és a zsírokban bővelkedő, mégis fitt étrend titkába.

Egészségpercek rovatunkról nem marad le, ha feliratkozik YouTube csatornánkra ide kattintva.

Epekövei vannak? Epebántalmak kínozzák? Szeretné elkerülni a műtétet?

Vagy figyelve az egészségére szeretné megelőzni az epeproblémákat?

Fájdalommentes vizsgálatainkról ITT mindent megtudhat.

Forduljon hozzánk bizalommal!

Foglalja le időpontját telefonon: +36 20/279 14 76 

Vagy írjon nekünk: info@korinmed.hu

Az egészséges, boldog élet Önnek is jár!

 

Hasonló bejegyzések


Ossza meg ezt!