A huszonegyedik század divatos rémhírei közé tartozik az a téves riasztás is, hogy a szénhidrátok felelnek az elhízásért. Ennek köszönhető, hogy az emberek pánikszerűen száműzik az étrendjükből a cukrot és mindenféle veszélyes édesítő pótszerrel próbálják helyettesíteni.

Pedig a szénhidrát nem közellenség, nincs vele a világon semmi baj! Sőt!

A cikk tartalmát (amely az Fm90 Campus Rádióban hangzott el) meg is hallgathatja YouTube csatornánkon, az alábbi képre kattintva, vagy tovább olvashatja a kép után.

A szénhidrátok a legfontosabb energiaszolgáltatók a szervezetünk számára! Az átlagosan elfogyasztott energiamennyiség 50-70 százaléka származik szénhidrátokból, akkor is, amikor azt hisszük, hogy szénhidrátszegény diétát folytatunk.

Ebből a tápanyagból tudunk a leggyorsabban és legkönnyebben energiát meríteni.

Az agyunk alapvető tápanyagai is a szénhidrátok. Létfontosságukat az is alátámasztja, hogy részt vesznek az öröklött tulajdonságokat meghatározó DNS és RNS szintézisében.

A szénhidrátoknak fontos szerepük van az aminosavak, a zsírsavak és a kötőszövetünk felépítésében is.  Ráadásul a nyálkahártyánk védelmében és sejtek mindennapi működésében is jelentőségük van.

 

Summa summarum a szénhidrátokra szüksége van a szervezetnek és nem attól hízunk el, hogy szénhidrátokat fogyasztunk, hanem attól, hogy túlzásba visszük a cukorbevitelt.

Mindezt legtöbbször nem szándékosan tesszük, csupán nem tájékozódunk a feldolgozott élelmiszerek – felvágottak, kenhető tej-készítmények, lekvárok, péksütemények, nassolni valók- hozzáadott cukortartalmáról.

 

Pedig Önnek is tudnia kell, hogy a legalapvetőbb ízfokozó a cukor és a só. Ezek arányainak változtatásával nagyon széles ízpalettát lehet felépíteni. Ezt az élelmiszerfeldolgozó üzemek pontosan tudják és élnek is ezzel a lehetőséggel, mert ez egy nagyon olcsó élelmiszeripari trükk.

Rohanó életvitelünk miatt nagyon gyakran nyúlunk feldolgozott élelmiszerekhez, hisz megkönnyítik az életünket. Ám észre sem vesszük, hogy ezzel az étrendbeli könnyítéssel a szükséges szénhidrátmennyiség többszörösét is elfogyasztjuk nap, mint nap anélkül, hogy tudatosan édességet, cukros ételeket ennénk.

Egészségpercek rovatunkról nem marad le, ha feliratkozik YouTube csatornánkra ide kattintva.

 

Az egészségtelen táplálkozás nyomot hagy a szervezetben.

Kivizsgálásunk során semmi nem marad titokban!

Fájdalommentes vizsgálatainkról ITT mindent megtudhat.

Forduljon hozzánk bizalommal!

Foglalja le időpontját telefonon: +36 20/279 14 76 

Vagy írjon nekünk: info@korinmed.hu

Az egészséges, boldog élet Önnek is jár!

 

Hasonló bejegyzések


Ossza meg ezt!